Güncelleme Tarihi :12-06-2023
ESWL (VÜCUT DIŞINDAN ŞOK DALAGALARI İLE TAŞ KIRMA)
ESWL vücut dışından şok dalgalarıyla böbrek taşlarının kırılarak tedavi edilmesi yöntemidir. Düşebilecek büyüklüğe kadar (4 mm ve daha küçük parçalar) kırılmış taşlar idrar ile dışarıya atılır. ESWL günümüzde 2 cm ye kadar olan böbrek taşlarının tedavisinde sık kullanılan bir yöntemdir. ESWL’nin temel prensibi; bir kaynakta üretilen enerjinin odaklanması ve taşın bu odak noktasına lokalize edilerek kırılmasıdır.
Ağrılı bir yöntem midir? Nasıl uygulanır?
ESWL tedavi yöntemi için anesteziye ihtiyaç yoktur. Ağrı hissi diğer tedavi yöntemlerine göre kıyaslanmayacak kadar azdır. Hasta bir sedyeye sırt üstü pozisyonda uzanır. Görüntüleme yöntemiyle taş tespit edilerek dakikada ortalama 100 atış yapılır. Taşın sertliğine göre atışların yoğunluğu ayarlanır. Toplamda 2500 civarı atış uygulanır. Tedavinin bir seansı ortalama 30 dakika kadar sürer. Genellikle seanslar birer hafta aralıklarla uygulanır.
Kimlere uygulanamaz?
Kanama bozukluğu olanlar, hamileler ve böbreğin yapısı nedeniyle kırılan taşın dökülmesinin zor olabileceği düşünülenlerde taş kırma işlemi yapılmaz. Renal arter kalsifikasyonu, abdominal aort anevrizması olanlarda dikkatli olmalıdır. Obez ve vücut şekli bozuk olanlarda uygulama zordur.
Çocuklarda uygulanabilir mi?
ESWL her yaş grubundan hastaya uygulanabilir. Çocuk hastalarda başarı oranı oldukça yüksektir. Sıklıkla kullanılmaktadır. Erişkin hastalardan tek farkı, çocuklarda anestezi uygulanması şarttır. İşlem esnasında hareketsizlik istendiği için çocuklarda bu durum sadece anestezi yardımıyla sağlanabilmektedir.