Odyometri – İşitme Denge Merkezi

Güncelleme Tarihi :09-05-2023

Odyometri – İşitme Denge Merkezi

Sessiz bir kabinde odyometri cihazı ve timponografi cihazı ile kişinin işitme kayıpları tespit ediliyor. İşitme kaybının tipi ve derecesi uzmanlar tarafından değerlendirilerek tanı ve tedavisi yapılıyor.

Otoakustik Emisyon Testi

Genellikle yenidoğan ve bebeklerde işitme kaybı olup olmadığını araştırmak için yapılır. Bebeğe zararlı bir etkisi yoktur.

ABR/ BERA Testi

İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır.
ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.

Vertigo (Denge) Testleri

Hastanemizde baş dönmesi ve denge problemi olan hastaların teşhisi, medikal tedavisi ve rehabilitasyon tedavisi yapılmaktadır. Denge manevraları (epley hallpike), kristal problemi (benign paroksismal pozisyonel vertigo) olan hastalarımıza uygulanmaktadır.